JOULURUUKKU
 
½ kg porkkanoita
½ kg lanttua
200 g mukula- tai juuriselleriä
2 isoa sipulia
½ rkl suolaa
2 tl timjamia
1 tl salviaa
1 tl rosmariinia
½ tl mustapippuria
2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
150 g mustaleimaista emmentalia
 
Leikkaa kuoritut kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita mausteet keskenään. Kaada kattilaan kerma ja vatkaa joukkoon jauho. Kuumenna sekoittaen. Lisää joukkoon juustoraaste muutamassa erässä ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Voitele uunivuoka. Laita vuorotellen kasvisviipaleita, mausteseosta ja kastiketta kerroksittain vuokaan. Levitä päällimmäiseksi hieman kastiketta. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 175 C ~2½ tunnin ajan. Poista folio kypsentämisen loppupuolella, jotta ruuan pinta ruskistuu.