Tällä ohjeella äitini tekee aina kaalilaatikon, tämä on sellainen "Sitten kun sinäkin teet omassa kodissasi kaalilaatikkoa..." -ohje. Pakko myöntää ajatelleeni silloin joskus, ettei minulla ole pienintäkään aikomusta tehdä koskaan kaalilaatikkoa, mutta ehkä sitä ei aina ole kaikkein vastaanottavaisimmillaan about 15-kesäisenä ;)
 
KAALILAATIKKO
 
2½ dl vettä
2 sipulia
750 g kaalia
 
3 dl vettä
1 dl ohrasuurimoita
 
500 g jauhelihaa
1 dl kermaa
2 munaa
½ rkl suolaa
1 rkl meiramia
1½ rkl siirappia
 
Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan, pilko sipulit ja laita sipulit veteen kiehumaan. Pilko kaali, katso ettei jää kovin paksuja paloja että kaikki varmasti kypsyvät. Lisää kaali veteen ja hauduta ~½ tunnin ajan.
 
Laita kaalin hautuessa ohrasuurimot kattilaan, lisää vesi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt ohrasuurimoihin.
 
Kun ohrasuurimot on keitetty, paista jauheliha.
 
Kaada kaalin sekaan sekä ohrasuurimot että paistettu jauheliha. Lisää kerma sekä kananmunat ja mausta suolalla, meiramilla ja siirapilla.
 
Voitele iso uunivuoka ja kaada kaaliseos siihen. Tasoita pinta ja paista laatikkoa uunin keskiosan alimmalla tasolla ~1½ tunnin ajan.
 
Tarjoile puolukkahillon kanssa.
 
---
 
Olen huomannut, että useimmat tekevät kaalilaatikon riisillä. Itse en ole koskaan kokeillut, olen niin tottunut siihen, että laatikkoon kuuluvat ohrasuurimot joita en sitten muuhun käytäkään. Mieheni, joka ei erityisemmin pidä kaaliruuista, syö tämän "herkun" ketsupin kanssa ;)