Astetta työläämpi omenapiirakka, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Mehukkaan kostea ja kuorrutuksensa ansiosta erittäin makea kakku jossa kuitenkin omenan makukin saa tilaa. Ohjeen bongasin Pikku Kakkusen blogista. Pieni ripaus mustapippuria kuorrutukseen antoi kivan säväyksen!
 
OMENAKAKKU PÄHKINÄ-KINUSKIKUORRUTUKSELLA
 
150 g sulatettua margariinia tai voita
2,5 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 dl omenaraastetta
1 dl maitoa
 
Kuorrutus:
100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl kermaa
---
200 g pähkinöitä (esim. suola-/cashew-/pekaani-/hasselpähkinöitä)
pikkiriikkisen jauhettua mustapippuria
 
Sulata rasva ja anna sen hetken jäähtyä. Mittaa sekaan sokeri ja vatkaa. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää omenaraaste ja maito. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää varovasti sekoittaen taikinaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen. Paista uunin keskitasolla 175 C ~35 min ja levitä sitten kuorrutus jonka valmistat sillä välin kun piirakka on uunissa.
 
Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma ja keitä ne kinuskiksi välillä sekoitellen. (Ohjeen mukaan 5 minuutin ajan, mutta vaikka keitin sitä hieman pitempään, keittäisin ensi kerralla vielä kauemmin niin että kinuski tulee reilusti paksummaksi.) Ota kinuski liedeltä, lisää pähkinät ja mustapippuria ja sekoita hyvin. Ota kakku uunista, kaada pähkinä-kinuskiseos päälle ja paista vielä 10 minuutin ajan.