4 leipää
 
9 dl vettä (tai piimää tai niiden sekoitusta)
1-2 dl leseitä
2 dl kuivattua aprikoosia (tai papaijaa, nokkosta)
1-2 dl kaurasuurimoita
1-2 rkl fenkolia (tai kuminaa, anista)
2 dl omenasosetta (tai porkkanaraastetta)
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
2 dl rusinoita
50 g hiivaa
½ dl öljyä
1,8-2 kg hiivaleipäjauhoja (tai graham- tai vehnäjauhoja tai näiden kolmen yhdistelmiä)
 

Laita aprikoosit ja rusinat likoamaan yön yli osaan nestettä. Lisää aamulla loput nesteestä lämpimänä, sitten hiiva ja muut aineet. Lisää jauhoja vähän kerrallaan sen verran, että taikina on sopivan kiinteää leivottavaksi. Alusta taikina ja anna sen nousta. Alusta taikina ja anna sen nousta. Leivo taikinasta neljä pitkänomaista leipää. Paista leipiä ensin 200 C:ssa ~40 minuuttia. Jos leivät kohoavat hyvin ja saavat reilusti väriä, alenna lämpötilaa 20 ensimmäisen minuutin jälkeen 180 C:seen. Sivele loppuvaiheessa vedellä, niin kuori pehmiää. Jäähdytä ritilällä leivinliinalla peitettynä.