2/3 pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl ruis-, vehnä- ja kauraleseitä tai 3 dl kolmen viljan leseitä (meillä oli näitä jälkimmäisiä)
2 dl graham- tai ruisjauhoja (meillä ruis-)
[1 omena (noin 1½ dl) raastettuna]
1 porkkana (noin 1½ dl) raastettuna
8-9 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
2-3 rkl rypsiöljyä
pinnalle leseitä
2. Vatkaa sekaan leseet, suola, sokeri ja grahamjauhot.
3. Lisää raasteet sekä noin 5 dl jauhoja ja loput jauhot vähitellen, ettei taikinasta tule kovaa.
4. Alusta hyvin ja lisää öljy loppuvaiheessa.
5. Peitä kulho muovilla tai kelmulla ja kohota lämpimässä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi eli noin ½ tuntia.
6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja.
7. Jaa taikina kahteen osaan, pyöritä 25-30 cm:n mittaisiksi pötköiksi ja leikkaa sämpylöiksi.
8. Kasta leikkauspinta leseisiin ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Peitä liinalla tai muovilla ja kohota puolisen tuntia.
9. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa 12-14 minuuttia.